تولید پراکنده چیست؟ تولید پراکنده (Distributed Generation – DG) به تولید انرژی برق مورد نیاز در محل مصرف اتلاق میشود که این مفهوم در مقابل مفهوم سابق تولید برق بصورت تولید مرکزی در حجم زیاد و انتقال و توزیع انرژی توزیعی با محلهای مصرف با فواصل فیزیکی و الکتریکی دور که باعث اتلاف زیاد انرژی(بازدهی پایین) و قابلیت اطمینان پایین میشد، بکار میرود.
از طرف دیگر بدلیل بزرگ شدن منابع تولید در شیوه تولید مرکزی، قابلیتهای کنترل و بهینه سازی به حداقل میرسید و با دور شدن این منابع از مصرف مقصود خود، در کنار اتلاف حداکثری ناشی از انتقال، امکان بازیابی انرژیهای دیگر نیز مقدور نمیشد. در این سیستم آلودگیهای زیست محیطی نیز به مراتب بالاتر
میباشد. اما با پیشرفت تکنولوژی و ایجاد مفاهیمی مثل تولید پراکنده(Distributed Generation – DG)، شبکه های هوشمند(Smart Grid)، قابلیت اطمینان(Reliability)، انرژیهای تجدید پذیر(Renewable Energies) و مسئولیتهای اجتماعی و زیست محیطی و… صنعت تولید برق نیز به سمت راههای افزایش بازدهی و بهینه سازی حرکت کرد و با امروزه منابع تولید پراکنده از هر نوع و تکنولوژی یکی از مهمترین روشها برای افزایش بازدهی، کاهش تلفات، بازگشت حرارت، افزایش قابلیت اطمینان و بهبود پارامترهای زیست محیطی هستند. در شرایط فعلی کشور ما، راندمان تولید انرژی برق در خوشبینانه ترین حالت چیزی در حدود 38 درصد میباشد که این راندمان وقتی در کنار بازدهی سیتم انتقال و توزیع قرار میگیرد تا به محل مصرف برسد، به چیزی کمتر از 30 درصد میرسد. این بازدهی بصورت مستقیم یعنی میلیاردها مترمکعب گاز به هدر رفته یا میلیاردها دلار هزینه برای اتلاف! این در حالیست که مفهوم تولید پراکنده برق در محل مصرف، دقیقا با همین منطق و برای افزایش راندمان تولید حداقل به 42 درصد و حداکثر به 90 درصد از یک طرف و حذف تلفات ناشی از انتقال و توزیع از طرف دیگر باعث افزایش راندمان کلی شبکه گردد. همه این موارد در کنار صرفه جویی حاصل از کاهش مصرف گاز و امکان افزایش صادرات آن به شکل برق و گاز، اهمیت این صنعت را نشان می دهد.